Leuker herstellen bij Vogellanden met Virtuele Revalidatie

08-10-2019

Revalideren is veel trainen en hard werken. Als je de oefeningen leuker maakt, gaan patiënten langer oefenen. Dit is goed voor het herstelproces. Vogellanden is gestart met het ontwikkelen van virtuele revalidatie. In de toekomst kunnen patiënten met een zenuwletsel in een hand en/of arm trainen met behulp van games. Door virtuele realiteitsbril (VR-bril) ziet de patiënt de oefening.

De oefening is gebaseerd op spiegeltherapie. Dit is een therapievorm die veel wordt toegepast binnen revalidatiebehandelingen. Als je je arm niet gebruikt dan gaan de hersendelen die de arm aansturen ook achteruit. Met behulp van de VR-bril kunnen patiënten met hun goede arm oefenen. Door de game lijkt het alsof de arm die niet of minder werkt, de oefening uitvoert. Hierdoor registreren de hersenen de activiteiten alsof ze door deze arm worden gedaan. De hersenen gaan hierdoor minder snel achteruit. Het spelelement uit de virtuele game maakt dat mensen de oefening leuk vinden. De verwachting is dat ze langer en vaker gaan oefenen dan met de traditionele oefenmethode voor een spiegel.

Vogellanden heeft samen met ICT-studenten van Hogeschool Windesheim en V3RLabs hard gewerkt aan de ontwikkeling van een virtuele revalidatie-game. 

Lees het volledige artikel hier